Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers of medicatie. Eén van de bewezen effectieve medicijnen om te stoppen met roken is Zyban. Voor het gebruik van medicatie als ondersteuning bij stoppen met roken moet je altijd jouw (huis)arts raadplegen.

We zetten hieronder alle informatie over Zyban op een rij.

Hoe effectief is Zyban om te stoppen met roken?

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is de eigen motivatie. Daarnaast kunnen een begeleiding en een hulpmiddel ondersteunend zijn. Zyban is zo'n hulpmiddel. Het helpt om het lichaam rustig te houden, waardoor er tijd is om de gewoonte te veranderen. 

Hoe werkt Zyban?

Zyban, met de werkzame stof bupropion, is oorspronkelijk geregistreerd als antidepressivum. Zyban werd veel voorgeschreven aan oorlogsveteranen wegens een depressie. Veel ex-soldaten bleken spontaan te stoppen met roken. In Zyban zit de stof bupropion, waardoor de trek in een sigaret verdwijnt. In 1997 is Zyban geregistreerd als medicijn voor stoppen met roken. Bupropion zorgt voor de aanmaak van dopamine en noradrenaline in de hersenen. Hierdoor ervaren rokers veel minder ontwenningsverschijnselen en ervaren ze toch een aangenaam gevoel door de dopamine.

Bijwerkingen van Zyban

De kans op bijwerkingen is het grootst bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar. En bij mensen die veel alcohol drinken, een hoge bloeddruk hebben, lever-of nierproblemen of ooit een ernstige hoofdwond hebben gehad. De meest voorkomende bijwerkingen zijn slapeloosheid, verhoging van de bloeddruk en misselijkheid. In zeldzame gevallen gebeurt het dan men opeens heel anders gaat denken dan normaal en zich heel ongelukkig gaat voelen. In dat geval moet je snel contact opnemen met de huisarts en hoogstwaarschijnlijk stoppen met het innemen van de medicijnen. Het gebruik van nicotine vervangende middelen zou dan een alternatief kunnen zijn. 

Ervaringen met Zyban

De ervaringen met Zyban zijn verschillen per persoon.

Wanneer wordt het gebruik afgeraden?

Als je Zyban wilt gaan gebruiken moet je eerst langs je huisarts gaan. Niet iedereen kan namelijk Zyban gebruiken. Als er sprake is van psychische problemen wordt het afgeraden om Zyban te gebruiken. Ook als de problemen weer over zijn kun je geen Zyban gebruiken. Mensen met ernstige leverproblemen, een hersentumor of epilepsie kunnen ook geen Zyban gebruiken. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor de stoffen die in Zyban zitten of andere medicijnen gebruiken die bupropion bevatten. Ook dan wordt Zyban afgeraden.

Zyban en zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je geen Zyban gebruiken. Benoem een kinderwens van zowel man als vrouw als je naar de huisarts gaat zodat hij dit met je kan bespreken.

SineFuma heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het beste om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger wordt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stopproces.
Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebruik van Zyban

Zyban wordt ingenomen in de vorm van tabletten. Een kuur duurt 7 tot 9 weken. Neem de tabletten in zonder te kauwen en op vaste tijdstippen, met tenminste 8 uur tussen de eerste en de tweede pil. Je kunt de tweede pil beter niet innemen vlak voor het slapen gaan, vanwege eventuele slaapproblemen. Je begint met slikken als je nog rookt. Op die manier wordt er vast een spiegel van de bupropion opgebouwd en krijg je minder zin in roken. Het is de bedoeling dat je tijdens de tweede week van het gebruik van de kuur stopt met roken. In de bijsluiter staat een duidelijk stappenplan met de dosering erbij. 

Tijdens de begeleiding van SineFuma wordt dit ook toegelicht en wordt tijdens iedere bijeenkomst of gesprek gevraagd hoe het met het gebruik van het hulpmiddel gaat.

Hoe kan ik Zyban verkrijgen en wordt het vergoed door de verzekering?

Zyban is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kunt u terecht bij de huisarts. De meest effectieve manier om te stoppen met roken is echter met begeleiding. Alle zorgverzekeraars vergoeden daarom ook Zyban voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele stoppen-met-roken-begeleiding. Wanneer je bij ons een begeleidingstraject volgt, vragen we dit medicijn samen aan bij je huisarts. Zo zijn we er zeker van dat het goed gaat met declareren bij de verzekering.

Combineer Zyban met begeleiding

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

  • De individuele begeleiding (digitaal, telefonisch of op locatie) bestaat uit 6 gesprekken met een ervaren stoppen-met-roken-coach.
  • De stoppen-met-roken-(online)groepstrainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten, waarbij de nadruk ligt op het delen van ervaringen en het ondersteunen van elkaar.

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan via onze site en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst!