1 Ding wist ik zeker.......
Elly (telefonische coaching)

Eén ding wist ik zeker: Als ik vóór mijn 62-ste verjaardag wilde stoppen met roken, ik dat niet alleen zou kunnen. Dat had ik al te vaak aan mijzelf bewezen. Ik heb 45 jaar gerookt, minstens 30 sigaretten per dag. Bij herhaling werden alle redenen telkens weer gebruikt om niet te stoppen: moeilijke tijden, veel stress, veel emoties, veel feestjes of veel teleurstellingen. Maar ook: vakantie, een nieuwe baan of niet willen aankomen. Waar koppelt een sigarettenverslaafde haar argumenten niet aan!

Ooit nam ik een brochure van SineFuma mee uit het ziekenhuis over stoppen met roken, met de gedachte: ‘’ Je weet maar nooit, misschien weten zij wél hoe het moet, maar nu nog niet, want ...’’.

Mijn motivatie was hoog toen ik na maanden contact opnam met SineFuma. Het vertrouwen in mijzelf om te stoppen scoorde beduidend lager, er was immers al een zegevierende stem in mij die zei dat ik toch niet zou slagen. Maar liefst zeven keer gestopt en dus acht keer weer begonnen.

Er waren een paar heftige confrontaties in mijn sociale leven nodig waardoor ik een behoorlijk handje werd geholpen om de telefoon te pakken. Niets komt vanzelf, laat staan stoppen met een verslaving na vijfenveertig jaar en daarom kan het uitstellen van zo’n telefoontje héééééél lang duren. Maar nu was het moment.

Tot mijn teleurstelling waren er op dat moment in mijn gemeente geen groepstrainingen voor rokers die wilden stoppen. “Maar individueel werkt zeker net zo goed...”, verzekerde de dame aan de telefoon mij. En zij zorgde ervoor dat ik werd gebeld door mijn persoonlijke coach Debbie.

In ons eerste gesprek vertelde ze mij dat ik zes gesprekken met haar zou hebben op de momenten dat het mij uitkwam, binnen een periode van twaalf weken. Wat ik fantastisch vond was dat ze zelf een stevige rookster is geweest en als verpleegkundige op de afdeling long- en hartziektes had gewerkt. Daardoor had ze de meest afschuwelijke gevolgen van roken gezien! Ik had dus met een ’doorleefde’ ervaringsdeskundige te maken. Aan haar belofte: ‘’Ik ga alles voor je doen om je te ondersteunen met stoppen, maar jij moet het doen.”, heeft ze zich tot op de dag van vandaag gehouden.

In samenspraak stelden we een definitieve stopdatum vast. Debbie gaf mij het advies: ‘Maak je huis schoon en zorg ervoor dat er geen spoor meer te vinden is van een sigaret. Wordt bewust van elk voordeel dat voor jou telt nu je gaat stoppen.” Ze vertelde me dat ze een aanvraagformulier voor nicotinepleisters en zuigtabletten naar me toe zou sturen. Dit formulier is nodig om de hulpmiddelen vergoed te krijgen door de verzekering. Een paar dagen later ontving ik een pakketje met o.a. het aanvraagformulier, en een boekje met informatie, tips en adviezen.

In de tweede week stopte ik bewust op vrijdag. De minst drukke dag van de week en met het weekend in het vooruitzicht waarin de minste spanningen van buitenaf te verwachten zijn en ik alle vrijheid had om uit balans te geraken waaraan dan in ieder geval zo min mogelijk mensen zouden blootstaan. En dat was een goede keuze!

Debbie drukte mij op het hart dat die eerste 72 uur rookvrij van het allergrootste belang is om succes te hebben. En dat heb ik heel goed in mijn oren geknoopt. Hoe ‘anders’ te leven die eerste dagen, is voor niemand hetzelfde. We hebben allemaal onze eigen routines die doorbroken moeten worden. Maar afleiding is van het grootste belang en daar ben ik heel streng voor mijzelf in geweest. Heel veel handelingen die bij de routine van sigaretten roken horen, skipte ik drastisch. Niet de dag beginnen met thee in de hand en een sigaretje er bij, maar het balkon op en diep ademhalen, een paar minuten lang. Tientallen voorbeelden heb ik. Zo stond ik die eerste dagen minstens drie keer per dag onder de douche, haalde heel vaak diep adem en heb tientallen kilometers aan sight seeing gedaan rondom mijn eigen stad en ontdekte de mooiste fietspaden!

En ’s avonds smolten de zuigtabletjes met regelmaat onder mijn tong weg en sprak ik mijzelf toe alsof ik een waarachtig monster in mij had die mij tot stuiterbal wilde maken en winnen! En ook al lijkt zo’n ’aanval van nicotine’ uren te duren, de waarheid is dat dit slechts enkele minuten duurt. Zoek afleiding, ik ging pianospelen, naar een spannende film kijken of muziek luisteren en ik won hierdoor telkens van mijn nicotinemonster. En of dat gemakkelijk was: nee, echt niet! Want wanneer waren die drie dagen nou eens echt om en werd het eens echt beter, schreeuwde het in mij. Nee mijn vijand bleef nog wat langer en hard op mijn deur bonken, ondanks alle maatregelen. Maar na een dag of vier werd het echt veel rustiger in mij.

De ’hunkeringen’ werden minder heftig, de periodes ertussen met uren verlengd en na een week of drie kon ik al zeggen: ‘’Ik heb er de hele ochtend nog niet aan gedacht, kom maar op monster. Ik verslind je, heb je nu al honderden keren verslagen, het gaat je echt niet meer lukken.”

Neem zoveel mogelijk rust en zorg voor zo weinig mogelijk stress, neem altijd je zuigtabletjes mee waar je ook gaat en volg je intuïtie. Eénmaal zo ver, staat er een grote buit te wachten, want dan ga je genieten van de schone lucht in je huis, zien je tanden én je huid er al frisser uit, heb je veel meer lucht , hoest je vrijwel nooit meer en gaat je conditie vooruit. Dan is de wedstrijd al een heel eind met 1-0 gevorderd. De lijst van voordelen is inmiddels ook erg lang en leuk om bij te houden.

En als je na zes gesprekken in volle overtuiging tegen je coach, die helemaal begrijpt waar je doorheen gaat en bent gegaan en altijd tot steun was, kunt zeggen: “Ik begin er nooit meer aan”, dan ben je zó rijk, dan ben je zó gelukkig en zó trots op jezelf. Dat is met geen pen te beschrijven!

Het grote verschil en de belangrijkste reden waarom ik nu wél ben geslaagd en het in eerdere stoppogingen op gaf, is de hulp die SineFuma mij heeft geboden. Een persoonlijke coach die op maat gesneden adviezen geeft en elke hobbel met je doorneemt én oplossingen aandraagt, in combinatie met nicotine pleisters en zuigtabletjes, die er voor zorgen dat de hoogst noodzakelijke demping van lichamelijke afkickverschijnselen plaatsvindt. Dat is in één zin de veelomvattende succesformule van SineFuma die er voor heeft gezorgd dat zelfs ik na 45 jaar kon stoppen met roken!

Ik zal nooit tegen iemand zeggen dat het gemakkelijk is, maar het is absoluut veel minder moeilijk als je de juiste keuze maakt!

Ik ben me zeer bewust van het feit dat de grootste uitdagingen zullen blijven liggen op die momenten waarop het leven mij het minst toelacht, of beter gezegd: wanneer er grote drama’s mijn leven binnen komen. Dit wetende is juist de kans heel groot dat terugval niet zal gebeuren, hierin is kennis over de zwakste plek in jezelf de grootste macht en kracht. Als gestopte roker blijf je altijd een verslaafde en slaapt er een nicotine monster in je. En zullen er altijd fases in het leven zijn waarin dat monster even wakker wordt en zegt dat dit éne sigaretje nu wel mag... waarmee de maandenlange inspanningen, die honderden momenten die zijn overwonnen, er in één keer aan gaan. Zou ik ooit nog zo fataal naar mijzelf kunnen zijn???
Mijn credo hiervoor is: Ik heb nu 45 jaar gerookt en ga de rest van mijn leven niet meer roken. Zo kan ik ontdekken of het echt waar is om het leven te vieren zoals het is bedoeld: Rookvrij!

Elly