Nicotinepleister als stoppen met roken hulpmiddel Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers. Eén van de bekendste en meest gebruikte nicotinevervangers zijn de nicotinepleisters. Hieronder meer informatie over dit hulpmiddel.

Hoe werken nicotinepleisters?

Nicotinepleisters zorgen ervoor dat je een bepaalde hoeveelheid nicotine in je bloed krijgt. Op deze manier ontwen je langzaam van het roken. De nicotine, de verslavende stof van de sigaret, die normaal gesproken door het roken het lichaam binnen komt, wordt nu toegediend via de pleister. Op deze wijze wordt de behoefte aan een sigaret minder, zonder schadelijke bijwerkingen.

Ondanks dat de verslaving aan nicotine dankzij de pleisters zal afnemen, zal de drang naar een sigaret blijven bestaan. Dit omdat de meeste rokers niet alleen verslaafd zijn aan nicotine maar ook lijden aan een mentale verslaving. Denk hierbij aan het roken van een sigaret op bepaalde momenten van de dag met bijv. collega’s, na het eten, of tijdens het uitlaten van de hond.

Bijwerkingen van nicotinepleisters

Nicotinepleisters kunnen bij herhaaldelijk gebruik huidirritaties, zoals uitslag, galbulten, jeuk en overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Andere regelmatig voorkomende bijwerkingen van nicotinepleisters zijn duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn, vooral bij beginnende gebruikers. Daarnaast hebben nicotinepleisters ook nog steeds de nadelen van nicotinegebruik, zoals slapeloosheid, hartkloppingen, nervositeit, smaakstoornissen en spier- en gewrichtspijn.

Bijwerkingen die zelden voorkomen zijn hartritmestoornissen en problemen met wazig zien. In geval van twijfel, stop met het gebruik van nicotinepleisters en raadpleeg je huisarts.

Ervaringen met nicotinepleisters

Veel mensen ervaren nicotinepleisters als een effectief hulpmiddel om te stoppen met roken. Het dient vaak als steuntje in de rug, om mensen te helpen om van de fysieke verslaving af te komen. Je hoeft immers geen sigaret meer op te steken om toch de nicotine in het bloed te krijgen.
Wel is het aan te raden om daarnaast nog een andere stoppen met roken methode te gebruiken, waarbij de mentale behoefte aan sigaretten wordt gestopt of afgebouwd.

Nicotinepleisters en zwangerschap

Het gebruik van nicotinevervangers zoals pleisters ligt vaak gevoelig bij een zwangerschap. Conform de landelijke richtlijn in 2019 is het gebruik van nicotinevervangers in de zwangerschap toegestaan met als uitgangspunten:

  • Nicotinevervangers verdubbelen de kans van slagen van de stoppoging
  • Waar mogelijk starten met orale producten (kauwgom, zuigtabletten), alternatief is een pleister alleen overdag.
  • In verband met de hogere stofwisseling van de zwangere starten met de hoogste dosering.
  • Extra aandacht besteden aan gevaren van doorroken naast een nicotinevervanger.

Het gebruik van nicotinevervangers heeft meer voordelen dan blijven doorroken, ook al komt deze nicotine ook bij de foetus. Bij juist gebruik is dit de helft minder dan bij doorroken. Neem orale nicotinevervangers bij borstvoeding in na de voeding en minimaal 2 uur voor volgende voeding.

Voor zwangeren gelden dezelfde contra-indicaties voor gebruik van een nicotinevervanger als voor anderen (zie ook bijsluiters).

SineFuma heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het beste om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger wordt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stopproces.
Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. De begeleiding wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebruik van nicotinepleisters

Als je gebruik wilt maken van nicotinepleisters kun je deze kopen in verschillende doseringen. Bij het bepalen van de dosering die voor jou van toepassing is, is het van belang dat je weet hoeveel sigaretten je per dag rookt.

Wanneer iemand meer dan tien sigaretten per dag rookt, kunnen nicotinepleisters helpen om de trek in roken te verminderen. Rookt u tussen de 10 en 19 sigaretten per dag dan is het advies om te starten met een 14 mg pleister. Rookt u 20 sigaretten of meer dan start u met 21 mg per 24 uur. De kuur pleisters duurt gemiddeld 8 tot 12 weken, waarbij de dosering wordt afgebouwd.

Bij gebruik van nicotinepleisters dienen deze op een schone en droge huid te worden aangebracht. Zorg dat de pleister 24 uur blijft zitten en dat een nieuwe pleister niet geplakt wordt op de plaats van de oude pleister. Dit zodat je huidirritaties voorkomt.

Tip: plak je pleister voor het slapen gaan als je normaal in de ochtend snel een sigaret opsteekt. Dit zorgt er namelijk voor dat de pleister in de ochtend al goed werkt. Als je in de ochtend de pleister plakt, duurt het even voor de nicotine in je lichaam zit, waardoor de trek in een sigaret heftiger kan zijn.

Merken nicotinepleisters

Nicotinepleisters zijn verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en bij de apotheek. Bekende merken van nicotinepleisters zijn:

  • Nicotinell
  • NiQuitin
  • Nicorette

Nicotinepleisters van al deze merken zijn vergelijkbaar en werken op dezelfde wijze. Er zijn kleine verschillen, waardoor de ene pleister net wat beter kan plakken dan een ander. Ook kan de ene pleister doorzichtig zijn en de andere een kleur hebben. Een doorzichtige pleister kan handig zijn als het op een zichtbare plek geplakt wordt en het daardoor minder opvalt.

Hoe kan ik Nicotinepleisters krijgen en wordt het vergoed door de verzekering?

De prijzen van nicotinepleisters variëren. Afhankelijk van de stap waarin u op dat moment zit, kost het ongeveer €20,00 per week voor het gebruik van 7, 14 of 21mg pleisters. Alle zorgverzekeraars vergoeden nicotinepleisters voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele-stoppen-met-roken-begeleiding

Combineer nicotinepleisters met een stoppen-met-roken-cursus

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

  • De individuele begeleiding (digitaal, telefonisch of op locatie) bestaat uit 6 gesprekken met een ervaren stoppen-met-roken-coach.
  • De stoppen-met-roken-(online)groepstrainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten, waarbij de nadruk ligt op het delen van ervaringen en het ondersteunen van elkaar.

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan via onze site en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst!