Ter ondersteuning bij het stoppen wordt vaak gebruik gemaakt van nicotinevervangers of medicatie. Eén van de bewezen effectieve medicijnen om te stoppen met roken is Decigatan. Voor het gebruik van medicatie als ondersteuning bij stoppen met roken moet je altijd jouw (huis)arts raadplegen.

We zetten hieronder alle informatie over Decigatan op een rij.

Hoe effectief is Decigatan om te stoppen met roken?

Het belangrijkste bij het stoppen met roken is de eigen motivatie. Daarnaast kunnen een begeleiding en een hulpmiddel ondersteunend zijn. Decigatan is zo'n hulpmiddel. Het helpt de ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor de kans groter is dat je gestopt blijft. 

Hoe werkt Decigatan?

Decigatan, met de werkzame stof cytisinicline, is ontwikkeld als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Het is gemaakt uit plantaardige alkaloïde (Cystine) uit zaden van de gouden regen. Het is een natuurlijk middel waarvan de samenstelling vergelijkbaar is met die van nicotine. Het vermindert het verlangen om te roken. Tijdens het gebruik van dit medicijn mag niet doorgerookt worden. 

Bijwerkingen van Decigatan

Over het algemeen wordt Decigatan goed verdragen. Er zijn voornamelijk lichte tot matige bijwerken zoals maagdarmstoornissen. De meeste bijwerkingen worden aan het begin van de behandeling ervaren en verdwijnen in de loop van de behandeling. Symptomen kunnen ook het gevolg zijn van stoppen met roken zelf. Het is vooral belangrijk alert te zijn op overdosering. Neem dus bij misselijkheid, braken, vergrootte pupillen, versnelde hartslag, algehele zwakte, epilepsie aanvallen of stoppen van de ademhaling contact op met je arts.

Ervaringen met Decigatan

De ervaringen met Decigatan verschillen per persoon.

Wanneer wordt het gebruik afgeraden?

Als je Decigatan wilt gaan gebruiken is moet je eerst langs je (huis)arts gaan. Niet iedereen kan namelijk Decigatan gebruiken. Mensen met pijn op de borst, recent hartinfarct, hartritmestoornissen, herseninfarct (CVA), nier- en leverfunctie stoornissen, levercirrose en Porfyrie kunnen Decigatan niet gebruiken.

Decigatan en zwangerschap

Als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft kun je geen Decigatan gebruiken. Benoem een kinderwens van zowel man als vrouw als je naar de huisarts gaat zodat hij dit met je kan bespreken.

SineFuma heeft gespecialiseerde coaches die je telefonisch kunnen begeleiden bij het stoppen met roken voor, tijdens en na de zwangerschap. Het is natuurlijk het beste om voordat je zwanger raakt al te stoppen met roken. De coach kan je ondersteunen in het stopproces en je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je partner rookt is de kans groter dat je zwanger wordt als hij ook stopt met roken. Natuurlijk kan hij ook begeleid worden in zijn stopproces.
Mocht het niet gelukt zijn te stoppen voor de zwangerschap, geen nood! De coaches staan in elke fase voor je klaar. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed.

Gebruik van Decigatan

Decigatan wordt ingenomen in de vorm van tabletten. Een kuur duurt 25 dagen. Neem de tabletten in zonder te kauwen met een half glas water. De kuur start als je nog rookt, uiterlijk op dag 5 moet je volledig stoppen met roken. Lukt het niet om binnen 5 dagen te stoppen, overleg dan met je arts over hoe je kunt stoppen met het medicijn. 

De medicijnen worden volgens onderstaand schema ingenomen:

Dag 1 t/m 3 elke 2 uur een tablet met een maximum van 6
Dag 4 t/m 12 elke 2,5 uur een tablet met een maximum van 5
Dag 13 t/m 16 elke 3 uur een tablet met een maximum van 4
Dag 17 t/m 20 elke 5 uur een tablet met een maximum van 3
Dag 21 t/m 25 1 a 2 keer per dag een tablet

Tijdens de begeleiding van SineFuma wordt dit ook toegelicht en wordt tijdens iedere bijeenkomst of gesprek gevraagd hoe het met het gebruik van het hulpmiddel gaat.

Hoe kan ik Decigatan verkrijgen en wordt het vergoed door de verzekering?

Decigatan is alleen op recept verkrijgbaar. Hiervoor kun je terecht bij de huisarts. De meest effectieve manier om te stoppen met roken is echter met begeleiding. Alle zorgverzekeraars vergoeden daarom ook Decigatan voor 100%, maar alleen in combinatie met professionele stoppen-met-roken-begeleiding. Wanneer je bij ons een begeleidingstraject volgt, vragen we dit medicijn samen aan bij je huisarts. Zo zijn we er zeker van dat het goed gaat met declareren bij de verzekering.

Combineer Decigatan met begeleiding

SineFuma is een bedrijf dat gespecialiseerd is in ondersteuning bij het stoppen met roken. Wij helpen mensen op de volgende manieren om te stoppen met roken:

  • De individuele begeleiding (digitaal, telefonisch of op locatie) bestaat uit 6 gesprekken met een ervaren stoppen-met-roken-coach.
  • De stoppen-met-roken-(online)groepstrainingen bestaan uit 7 bijeenkomsten, waarbij de nadruk ligt op het delen van ervaringen en het ondersteunen van elkaar.

Wil je stoppen met roken maar stel je het steeds uit? Meld je NU aan via onze site en ervaar de ondersteuning van onze trainers en/of coaches. Zij doen hun uiterste best om je te begeleiden naar een rookvrije toekomst!